dinsdag 8 november 2016

Boek: De meisjes; Emma Cline


Enkele reacties:

Mark Haddon: 'Ik weet niet wat indrukwekkender is: Emma Cline's kennis van de menselijke geest of haar meesterlijke taalbeheersing''

Publisher's Weekly: 'De meisjes gaat niet zozeer over één gewelddadige nacht, als over de schade die we onszelf en elkaar kunnen toebrengen in ons verlangen ergens bij te horen''

Als je dit boek hebt gelezen, ben je het helemaal eens met deze reacties. Wat een knap geschreven verhaal. Ze beschrijft het puber zijn met al zijn twijfels zo goed alsof ze nu een puber is. Er zit veel herkenning in toen ik nog een puber was; hoe kwetsbaar je bent voor alle invloeden, hoe graag je ergens bij wil horen.

Op de achterkant

Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax.

De meisjes is een trefzeker debuut, een klassieke coming of age-roman over een meisje dat hunkert naar liefde en erkenning, en een overtuigend verhaal over de werking van macht.

Mijn mening:

Het boek is onderverdeeld in 4 delen en in 1962 en 1969. De manier waarop ze schrijft, leest lekker. 
Je leest hoe Evie worstelt  met het leven. Ze wil gezien en geliefd worden. Ze wil er graag bij horen. Wat ze er allemaal voor doet om gezien te worden. Hoe ze haar instinkt die haar waarschuwt weg drukt. Hoe een puber worstelt met haar eigen identiteit. En hoe herkenbaar vele gedachtegangen van een puber zijn.
Een meisje van 14 met gescheiden ouders die allebei druk zijn met hun eigen leven weer op de rail te krijgen. Hierdoor wordt Evie een beetje vergeten en is er geen zicht op haar.
Ze krijgt ook nog ruzie met haar vriendin. En er komt een groep vrije meisjes in haar dorp. Door alles wordt ze naar de meisjes getrokken omdat het wel erg interessant lijkt om zo vrij te kunnen leven. Niemand let op haar waardoor ze ook makkelijk beïnvloed kan worden door de gedachtengang van de sekte.
Wat er allemaal gebeurd is in de sekte en hoe ze dit allemaal heeft kunnen laten gebeuren beïnvloed haar hele leven.

Na het lezen van dit boek, houd je je kinderen nog meer in de gaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten