zaterdag 17 september 2016

Berchtesgarden deel 3 Kehlsteinhaus

Mijn man wilde graag het Adelaarsnest zien. Toen we om informatie vroegen in ons hotel, werden we gelijk verbeterd. Alleen de buitenlanders noemen het zo en de adelaars zijn al lang weg gevlogen. Het heet Kehlsteinhaus. Dit huis geschonken aan Hitler.


Ook was ons al vertelt om op tijd te gaan omdat je overal lang op moest wachten. Eerst kaartjes kopen en dan wachten op de bus. De busreis naar boven duurde al 20 minuten. Tijdens de rit omhoog krijg je al mooie uitzichten te zien. Maar ook eng, je rijdt vlak langs de afgrond.
 Eenmaal boven moest je eerst in de rij om de terugreis te boeken. En toen de in de rij voor de lift die je verder omhoog brengt. 


Het was een hele ondernemen om er te komen maar echt de moeite waard. Wat een uitzicht. En de bergen, wat groot. Echt indrukwekkend allemaal. Je wilt steeds hoger en meer zien. Alles in je opzuigen. En dan de stilte en de rust die er daar boven heerst. Ik zou er zo een hele poos kunnen blijven zitten.


In het huis was een restaurant en een documentatie hoe Kehlsteinhaus is gebouwd. Dat was best een onderneming om al het materiaal boven op de berg te krijgen. 


Vanuit Kehlsteinhaus konden we ook de Königssee zien. Daar zouden we de volgende dag heen gaan.


Ze hadden ons al gezegd om ook eens rond te kijken in het Documentatiecentrum. Iedereen staat in de rij voor de bus om omhoog te gaan maar de Documentatiecentrum slaan de meesten over. Hier wordt de geschiedenis van Obersalzberg  en de nationaalsocialistische dictatuur verteld. Ook is er een documentatie over hoe Hitler naar deze plek werd getrokken en hoe Obersalzberg een tweede machtscentrum van het Derde Rijk werd. Als je de documentatie hebt gezien ga je ondergronds. Daar zijn nog gangenstelsels en vertrekken die door Hitler zijn gebouwd. Dit is erg indrukwekkend, hoe ver en diep dit gaat. En ontzettend knap voor die tijd. 
Ik werd er op den duur misselijk van. Want je gaat nadenken. Ik kan absoluut niet tegen onrecht en dan wordt ik misselijk bij de gedachte wat er toen zich heeft afgespeeld.

De volgende keer laat ik foto's zien van Königssee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten