zondag 25 september 2016

Boek: Daar heb je vrienden voor; Astrid Harrewijn

Ik ben groot fan van haar. Ze schrijft heerlijke boeken die vlot lezen. Er zit humor, romantiek, spanning in haar boeken. Maar ze geeft ook veel informatie over de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.


Op de achterkant:

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij schrijft aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zicht een nieuwe look aanmeten - wie weet volgt de rest dan vanzelf.

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan onder de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt en een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig...

Mijn mening

Ik vond het heel erg leuk om te lezen hoe een man worstelt met zijn leven en de zin van het leven. Zo zie je maar weer dat het bij de mannen net zo kan gaan als bij de vrouwen. 

Bij Joost gaat alles best wel voor de wind. Hij lijkt tevreden met zijn leven zoals het is. Totdat hij naar Italië gaat voor zijn boek. Daar past hij op een klein meisje en beseft hij dat hij een kind wil. Ook ondergaat hij een metamorfose. Van een stoffige veertige naar een aantrekkelijker veertiger.
Eenmaal in Nederland terug, gaat er van alles mis. Twee banen op één dag verliezen, boekverkoop die niet goed loopt. Intussen raakt hij steeds meer zichzelf kwijt en weet hij niet meer wat zijn doel is of wat hij wil doen met zijn leven. En dan is hij ook nog druk met zoeken naar de moeder van zijn kind.

Een humoristisch boek en zeer goed geschreven. De hoofdstukken zijn mooi kort. Hierdoor kun je het boek makkelijk even weg leggen. Hoewel je telkens doorleest omdat de hoofdstukken kort zijn.
Er zit ook spanning in dit verhaal door de zoektocht van de tekens die Joost heeft gevonden in de kelder van het Rijksmuseum.

Bij het eerste deel - Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) - speelde het verhaal zich o.a. af bij het Van Goghmuseum en de tram. Hierdoor was ik erg nieuwsgierig of het er net zo uitzag als het in het boek werd beschreven. En ben dus gaan kijken. Nu heb ik dat met het Rijksmuseum die ik zeker binnenkort ga bezoeken.

Je leeft echt mee met Joost. Ook erg mooi dat je Kiki en Gijs steeds beter leert kennen. Ik ben dus ook erg benieuwd naar het derde deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten